Arbetet med hund Hundsport
Välkommen till en bred utbildning för dig som är intresserad av hundar! Vi ger dig tre utvecklande år där du får växa med ditt intresse och möta nya kunskaper för att sedan kunna arbeta professionellt med hund. Elever från hela Sverige är välkomna!
Hos oss läser du en specialisering inom hundsport, hundens friskvård & rehabilitering. Yrkesutbildningen genomförs tillsammans med distriktsveterinärerna Gotland och hundbranschen Sverige för att alltid hålla högsta kvalité. De lärare du träffar på under din utbildning har alla en gedigen erfarenhet och är aktiva inom sitt ämne. Vi har nybyggt hundstall, eget hundrehab och simavdelning.
Din hund är välkommen till skolan
Din hund är välkommen till skolan. Den är med på flertalet lektioner där ni tillsammans arbetar praktiskt. Den vistas också i vårt nybyggda hundstall. Detta förutsatt att hunden klarar vårt välkomsttest. Hunden skall helst fyllt 1 år, vara registrerad, vaccinerad, försäkrad och klara av att vistas bland andra hundar och människor.
Din Studiegång
ÅR 1
Under ditt första år får du blad annat lära dig:
– Hundunskap i teori och praktik. Du lär dig grunderna i hundskötsel, foder, fostran, inlärning och raskunskap. Kommunikation, relation hund, ägare.
– Du får vara med och sköta skolans alla olika djur och olika anläggningar.
– Du tränar praktisk träning varje vecka. Allmänlydnad och hundsporter.
– Träna på att arbeta säkert och ergonomiskt
– Studiebesök
ÅR 2
Under ditt andra år får du bland annat lära dig om:
– APL (Arbetsplats förlagt lärande)
– Hundens biologi, djurvård inom djurens hälso och sjukvård. Du lär dig om anatomi, fysiologi, näringslära, sjukdomslära.
– Hundkunskap och träning av hund. Fördjupning inom hundsport, bruks och hund i arbete.
– Tävlingspsykologi, kommunikation, pedagogik, kundbemötande och aktivitetsledarskap.
– Studieresa och studiebesök.
ÅR 3
Under ditt tredje år får du bland annat:
– APL (Arbetsplatsförlagt lärande)
– Du läser djur specialisering med en specialisering inom hundens vattenträning, hundmassage, friskvård och rehabilitering.
– Du har möjlighet att välja till att ta D9, delegerad läkemedelsbehandling som gör dig som djurvårdare anställningsbar för arbete inom veterinärklinik eller djursjukhus.
– Du lär dig om entreprenörskap och företagande och får chansen att driva UF företag.
– Du använder dig av dina kunskaper i träning av andra elever och deltagare på hundkurser.
– Gymnasiearbete
– Studieresa och studiebesök.
Framtid
Arbete
Efter avslutade studier har du en yrkesexamen för att kunna arbeta med hundar. Utifrån din valda yrkesutgång kan du arbeta som hundsiminstruktör eller som djurvårdare.
Du kan nu arbeta på exempelvis djursjukhus, veterinärklinik, zoobutik, pensionat, hunddagis eller som egen företagare.
Fortsatta studier
Efter avslutade studier kan du också välja att studera vidare. Vanliga vidareutbildningar inom universitet och högskola är att studera till etolog, legitimerad djursjukskötare, veterinär, biolog, zoolog, beteendevetare, djurskyddsinspektör, hundfysioterapeueft.
APL – Arbetsplatsförlagt lärande
Under utbildningen får du praktisera och förbereda dig inför kommande arbete med hundar eller som djurvårdare. Under 16 veckor under dina tre år som elev kan du att praktisera inom hundbranschen Sverige, på djursjukhus, veterinärpraktik, fackhandel och med sällskapsdjur.
Du gör en del av din APL hos distriktsveterinärerna i Roma, Hundrehab Gotland som också är vår samarbetsparterner i utbildningen.
Samverkan yrkesliv
I utbildningen har du möjlighet att skaffa dig ett kontaktnät som är bra för framtiden. Du har också en fördjupad specialiseringskurs inom hundens friskvård & rehabilitering. Du kan också välja att läsa till Diplomerad hundsiminstruktör.
Vi har ett nära samarbete med Försvarsmaktens Hundtjänstenehet. Det innebär att du som elev är med och tränar hundar med målet tjänstehund. Du har också möjlughet att föra sin APL förlagt till FHTE hundavelsstation o Sollefteå eller FHTE hund Märsta.
Vi hjälper dig med att ta ditt B-körkort.
Veterinärpraktik – Distriktsveterinärerna Gotland