Djurvård
Välkommen till en utbildning för dig som tycker om djur! Vi ger dig tre utvecklande år där du får utveckla ditt intresse och möta nya kunskaper. Du lär dig om olika arters skötsel, beteende, behov samt samspelet mellan djur och människa. Du läser teori och har praktiskt arbete där du lär dig djurskötsel av olika djurslag som lantbruksdjur, häst, gnagare, reptil, fågel, katt och hund.
Du lär dig sköta olika anläggningar som djurhus, hundreab, hundgym, veterinärklinik och butik. Du får arbeta professionellt med djur och bemöta människor. Du får praktiska kunskaper i träning och utbildning av hund och övriga sällskapsdjur. Du lär dig också om förebyggande hälsovård, fysträning, friskvård, rehabilitering, sjukdomslära, behandlingar, anatomi, inlärning, utfodring och praktisk skötsel och djursjukvård.
Utbildningen ges i samarbete med distriktsveterinärerna Gotland och nära samarbete med branschen där du gör en del av dina praktiska moment och APL. Vi har som enda skola i Sverige eget hundgym, hundsimbassäng och rehabiliteringsavdelning.
Ta med din hund
Din hund är välkommen till skolan. Den är med på flertalet lektioner där ni tillsammans arbetar praktiskt. Vi har en hundpolicy med ett välkomstest för att se att hunden kommer trivas i skolan. Hunden skall helst fyllt 1 år, vara registerad, vaccinerad, försäkrad och klara av att vistas bland andra hundar och människor.
Din Studiegång
ÅR 1
Under ditt försa år får du blad annat:
I teori och praktik lära dig om olika sällskapsdjur och deras naturliga beteenden
Sköta skolans alla olika djur och anläggningar
Lära dig om inlärning hos djur
Hundkunskap, träna och sköta hundar mot uppsatta mål
Träna på att arbeta säkert och ergonomiskt
Studiebesök
ÅR 2
Under ditt andra år får du bland annat:
APL (Arbetsplats förlagt lärande)
Djurens biologi, djurvård inom djurens hälso och sjukvård 1. Du lär dig om anatomi, fysiologi, näringslära. Du lär dig också sjukdomslära
Hundkunskap och träning av hund
Lära dig om kommunikation, pedagogik, kundbemötande och aktivitetsledarskap
Åka på studieresa och studiebesök
ÅR 3
Under ditt tredje år får du bland annat:
APL (Arbetsplatsförlagt lärande)
Djurens hälso och sjukvård 2. En fördjupning inom djursjukvårdens ämnesområden
Du läser djur specialisering med en specialisering inom hundens friskvård och rehabilitering
Möjlighet att ta D9, delegerad läkemedelsbehandling som gör dig som djurvårdare anställningsbar för arbete inom veterinärklinik eller djursjukhus
Du lär dig om entreprenörskap och företagande och får chansen att driva UF företag
Gymnasiearbete
Åka på studieresa och studiebesök
Framtid
Arbete
Efter avslutade studier har du en yrkesexamen som djurvårdare.
Du kan nu arbeta på exempelvis djursjukhus, veterinärklinik, zoobutik, pensionat, hunddagis eller som egen företagare.
Fortsatta studier
Efter avslutade studier kan du också välja att studera vidare. Vanliga vidareutbildningar inom universitet och högskola är att studera till etolog, legitimerad djursjukskötare, veterinär, biolog, zoolog, beteendevetare, djurskyddsinspektör, hundfysioterapeueft.
APL – Arbetsplatsförlagt lärande
Under utbildningen får du praktisera och förbereda dig inför kommande arbete som djurvårdare. Under 16 veckor under dina tre år som elev kan du att praktisera på djursjukhus, veterinärpraktik, hundbranschen, fackhandel och med sällskapsdjur.
Du gör en del av din APL hos distriktsveterinärerna i Roma som också är vår samarbetsparterner i utbildningen.
Yrkeslicens
I utbildningen läser du Jordbruksverkets D9-utbildning, som är en grundläggande kurs i läkemedelshantering och ett krav för att du ska få utföra vissa moment i vård av djur. Med D9-intyg blir du attraktivare på arbetsmarknaden och mer anställningsbar direkt efter avslutad gymnasieutbildning.
Vi hjälper dig med att ta ditt B-körkort.
Veterinärpraktik – Distriktsveterinärerna Gotland